Літо – пора легких салатів. Видів овочів не так і багато. Зате варіацій їх поєднань – сила-силенна, рецептів – тисячі. Не останню скрипку в салаті грають спеції. Вони, звичайно, не є основною складовою страв, але їх частка в успіху майбутнього кулінарного шедевра дуже велика. Існують сотні спецій, але найпопулярнішою, основною і необхідною є сіль.
Морська сіль по праву визнана як прихильниками здорового харчування, так і докторами. Вона повністю натуральна, піддається мінімальній кількості стадій обробки, за рахунок чого в ній зберігаються всі мінеральні речовини і, при цьому, в ній відсутні освітлювачі і «розпушувачі», що перешкоджають злежуванню. Її можна використовувати для приготування м’яса, риби, овочів, салатів, супів, для консервації та підсолювання готових страв.
Кам’яна сіль – теж природний кристалічний мінерал. Вона виникла в земній корі на стадії висихання стародавніх морів. У ній менше, ніж у морській, мікро-і макроелементів і більше органічних домішок (камінчики, пісок, сміття). Вона коштує дешевше і є в Україні найбільш поширеною.
Виварочна сіль (екстра) проходить хімічне очищення і термічну обробку, а щоб уникнути злежування в неї додають спеціальні присадки. Тому вживання солі екстра краще звести до мінімуму, а для заготівлі солінь вона і зовсім не годиться.
Йодовану сіль рекомендується вживати людям, які мають дефіцит йоду в організмі.
Підіб’ємо підсумки…
Морська сіль повністю розчиняється в рідких середовищах організму, не відкладаючись в тканинах, внутрішніх органах і слизових оболонках.
Вона містить у своєму складі велику кількість корисних речовин: солі кальцію, магнію, калію, міді і т.д. Ці корисні мінеральні сполуки додають готовій страві особливу пікантну нотку.
Морська сіль має м’який смак і свіжий аромат. Відмінно гармонує з різноманітними інгредієнтами в їжі, оригінально підкреслюючи і доповнюючи смак будь-якої страви. Також відмінно підходить для використання безпосередньо за столом.
Якщо ви хочете, щоб ваша страва була, дійсно, корисною, то краще зупинити свій вибір на морській харчовій солі ТМ “Salute di Mare” (Салюте Ді Маре), що в перекладі означає “здоров’я моря”. Це абсолютно натуральний природний продукт, отриманий шляхом природного випарювання морської води під впливом південного сонця та вітру. Не містить хімічних харчових добавок, які часто використовуються для додання розсипчастості солі.
Смак страви залежить від помелу морської солі, на якій ви зупинили свій вибір. Крупну сіль краще використовувати для приготування перших страв, під час варіння круп, маринадів. Середню – для приготування м’яса, овочів, соління або консервації. Дрібну – в салатах, готових стравах і за столом.
Для тих, хто бажає не тільки підкреслити смакові нотки овочевого букета, але і зробити ваш салат джерелом природного натурального йоду – знадобиться морська сіль з ламінарією ТМ “Salute di Mare”
На відміну від звичайної йодованої солі, органічний йод в солі з ламінарією містить оптимальну кількість йоду в рекомендованому добовому споживанні. Його засвоєння відбувається тільки в тих кількостях, які необхідні організму людини: при дефіциті – активно засвоюється, а при надлишку – виводиться з організму (у незмінному вигляді).
Всупереч твердженням адептів «прісного» життя, сіль необхідна для нормального функціонування нашого організму. Вона грає важливу роль в роботі серцево-судинної системи, допомагає нормалізувати сон, а також підтримує водний баланс організму. Крім того, сіль незамінна для роботи нервової системи. Однак гіпертонікам, вагітним, людям з надмірною вагою і страждаючим захворюваннями нирок її споживання рекомендують обмежити.
Потрібно запам’ятати, що сіль буває і другом і ворогом – залежно від її кількості, виду і стану здоров’я людини.