Сіль підходить не тільки для приготування їжі. Її можна додавати і в напої. Крім інгредієнта в томатний сік, сіль додається і в багато алкогольних коктейлів. А особливо витончено вона виглядає на краях келиха.
Сіль може бути як складовою коктейлю, так і використовуватися для створення кромки. Найчастіше її застосовують при приготуванні коктейлів на основі міцного алкогольного напою – текіли.
Відповідь на питання, чому текілу п’ють з сіллю і лаймом, не знає ніхто. Існує безліч припущень, легенд і теорій, але факт залишається фактом: текілу вживають з сіллю. В оригіналі корінні мексиканці п’ють текілу з сангрітою – сумішшю томатного і апельсинового соків з додаванням гострого перцю чилі, соусу табаско і солі. А в нашій півкулі роблять по-іншому: злизують трохи солі з власної руки, п’ють текілу і закушують лаймом або лимоном. Але в якій би півкулі Ви не знаходилися, яким би чином, навіть самим химерним, текілу не вживали, Вам не уникнути вживання солі разом з напоєм.
З цієї причини коктейлі, приготовані на основі текіли, також мають у своєму складі сіль. Також вона потрібна, щоб утворювати кромку на краях келиха. При цьому зберігається традиційна послідовність вживання текіли: спочатку сіль (на кромці келиха), потім текіла (у складі коктейлю), і наостанок лайм. А зробити таку кромку дуже легко: краї келиха потрібно змастити часточкою лимона або лайма, і занурити келих «догори дном» в блюдце з розсипаною сіллю.
Яку сіль краще вибирати для створення красивої кромки? По-перше, чисту. Натуральна морська сіль ТМ «Salute di Mare» – це сукупність солоних кристалів без домішок, тому така сіль ідеально підходить для створення витонченої солоної кромки.
І по-друге, з красивими кристалами. Залежно від розміру помелу морської солі ТМ «Salute di Mare», кристали можуть бути великими, середнього розміру, і дрібними. У класичному варіанті використовується сіль з дрібними кристалами, проте Ви можете поекспериментувати: використовуючи сіль різного помелу, Ви можете змінювати і зовнішній вигляд коктейлю – крупна сіль створить образ розсипу мерехтливих дорогоцінних каменів, середня подарує враження крижинок які світяться, а дрібні кристали ідеально підійдуть для створення іскристої сніжної кірки на краях Вашого келиха.
Які ж коктейлі подаються в келиху з солоною кромкою, адже більш популярними є солодкі, цукрові краї келиха? Різноманітних варіацій і рецептів коктейлів існує стільки ж, скільки людей їх готує. Причому на розсуд бармена залишаються як пропорції складових коктейлю, так і спосіб його прикраси. Але це не стосується класичних, фундаментальних коктейлів, чий рецепт залишається незмінним з моменту появи даного напою у світ. Одним з таких коктейлів є дуже популярна і багатьма улюблена «Класична Маргарита»!
Про те, коли саме і при збігу яких обставин був вперше створений цей коктейль, ходить безліч чуток і припущень. Але одне ми знаємо точно: у всіх версіях фігурує дівчина на ім’я Маргарита, на честь якої даний коктейль і отримав свою назву. Отже, давайте дізнаємося, який же він, класичний рецепт одного з найвідоміших коктейлів, що прийшов до нас з жаркої Мексики першої половини ХХ століття…
Інгредієнти:
Як приготувати:
1. У келиха робимо солону кромку.
Порада! Найкраще для даного коктейлю використовувати однойменний келих – Маргариту. Але його можна замінити і простим коктейльним келихом
2. У шейкер, наполовину заповнений льодом, наливаємо всі інгредієнти і збиваємо.
3. Відфільтровуємо в келих так, щоб лід у нього не потрапляв.
4. Прикрашаємо краї келиха часточкою лайма.
Смачного!
Інгредієнти:
Як приготувати:
1. У шейкер з льодом вливаємо грейпфрутовий сік і горілку. Гарненько збовтуємо.
2. Робимо солону кромку у келиха. І проціджуємо в нього вміст шейкера.
3. Перед подачею прикрашаємо коктейль гілочкою м’яти.
Смачного!
На жаль, класичних рецептів коктейлів з обов’язковою солоною кромкою більше не існує, але це не заважає Вам проявляти свою фантазію і дивувати Ваших гостей незвичайною прикрасою інших коктейлів на основі текіли.
Прикладом таких з легкістю виступає ряд шотдрінків під назвою «Мексиканець». Їх існує безліч, і різниця між ними тільки лише в лікері, який використовується в складі. Таким чином «Зелений мексиканець» готується з лікером зеленого банана, який має яскраво-зелений колір і завдяки якому коктейль так і називається. «Синій мексиканець» готується з лікером Блю Кюрасао синього кольору, «Червоний мексиканець» – з лікером червоного кольору і т.д. Але обов’язковим інгредієнтом у них всіх виступає текіла, тому додавання солоної кромки абсолютно не буде зайвим і приємно здивує Ваших гостей!
Всі «Мексиканці» готуються по одному і тому ж рецепту, тільки з використанням різного лікеру:
Інгредієнти:
Як приготувати:
1. Робимо солоний край у маленької чарки/стопки (називається вона «шот»).
2. У неї наливаємо лікер.
3. За допомогою барної ложки зверху наливаємо лимонний сік дуже акуратно, щоб він «лягав шаром» і не перемішувався з лікером.
4. Точно таким же чином наливаємо текілу.
Коктейль готовий!
Смачного і творчих успіхів!