Начебто немає нічого простіше, ніж купити в магазині просту харчову сіль. Але на полицях магазинів існує багато її різновидів. Про те, що може бути написано на упаковці і яку сіль краще вибрати, читайте далі.
Сіль – це харчовий продукт, який ми використовуємо для додання стравам більш солоного смаку. Однак сіль буває різна: чиста або з домішками, біла або сірувата, збагачена корисними речовинами або проста. Давайте ж разом розберемося, яку сіль можна зустріти в магазинах, і яку краще вибирати для вживання.
Для початку потрібно врахувати, як вона вироблялася.
Кам’яна сіль видобувається з-під землі, в кар’єрах і шахтах. Вона містить достатню кількість домішок піску, землі і т.д. Ви напевно чули про те, що сіль затримується в організмі, осідає в тканинах, органах і суглобах. Насправді з організму не виводяться ті мінеральні домішки, які містяться в кам’яній солі. Тому кам’яна сіль вважається не зовсім корисною для здоров’я людини.
Виварочна сіль добувається також з-під землі, проте вона з’являється на світ у вигляді солоного розчину, який потім виварюють для виведення зайвої вологи і отримання солі. Така сіль чиста, найсолоніша на смак, не містить домішок. Однак вона і не містить мінеральних речовин (Са, К, Mg, Cu, Zn, Fe, Mn), корисних для організму людини.
Садочна (морська) сіль виробляється природним шляхом випарювання морської води з солоних озер. Вона минає процес очищення, завдяки чому зберігає у своєму складі ті мінеральні речовини, які закладені в неї природою. За смаковими якостями садочна сіль менш солона, ніж вакуумна виварочна, однак більш корисна для організму за рахунок вмісту до 40 мікро- та макроелементів.
Крім методів виробництва, сіль відрізняється і за сортом.
Сорт сам по собі пояснює технічні характеристики продукту, а саме – ступінь очищення і подрібнення. Сіль Екстра – найдрібніша і чиста, білосніжна. Сіль вищого і першого сортів містить більше корисних мінералів. Сіль другого сорту найменш очищена, за складом найближча до природного. Таким чином, найбільш очищена сіль – найменш корисна для здоров’я людини.
Сіль буває різного помелу: 0, 1, 2 і 3. Найдрібніша сіль – помел № 0, найкрупніша сіль – помел № 3.
Помел солі показує, як цей продукт використовувати. Дрібну сіль зазвичай засипають у сільнички, щоб солити страви безпосередньо під час трапези. Сіль середнього помелу (№ 1 и 2) найчастіше використовують під час приготування різноманітних страв. Крупна сіль (№ 3) використовується для засолювання, консервації, приготування маринадів, стейків, запікання риби в духовці і т.д.
Також сіль може бути збагачена різними мінеральними речовинами. Наприклад, йодом.
Найвідоміша така сіль – йодована. Вона штучно збагачена йодом. У ній даний мікроелемент міститься у великій кількості, але досить легко вивітрюється. На упаковці обов’язково повинен вказуватися термін, до якого гарантовано збереження в ній йоду (найчастіше 1 рік від дати виробництва).
Існує також морська сіль з ламінарією ТМ “Salute di Mare” – це сіль, в яку додана висушена і подрібнена морська водорість, ламінарія. У даному випадку ми маємо стійкі природні органічні сполуки йоду, завдяки чому даний елемент зберігається в солі протягом усього терміну зберігання і практично не руйнується під дією температур (під час приготування гарячих страв).
Таким чином, вивчаючи упаковку солі в магазині, потрібно обов’язково звертати увагу на:
Вибирайте корисні продукти і будьте здорові!