Емпанадас – неймовірно апетитні пиріжки з усілякими начинками, батьківщиною яких вважається іспанський регіон Галісія (з іспанського еmpanada перекладається як пиріжок з начинкою).
За класичною формою півмісяцем дуже нагадують наші рідні українські вареники. Але повернемося до історії, а саме до арабів, завдяки яким, цей рецепт зміг перетнути океан і поширитися по Піренейському півострову. Добравшись до Латинської Америки емпанадас взагалі стали національною стравою чилійців. У США, наприклад, Ви легко їх знайдете в меню фастфудів. Звичайно поблукавши по світу емпанадас увібрали величезну кількістю начинок, різноманітність форм і методів приготування – хочемо випікаємо, а хочемо смажимо у фритюрі. При цьому яку б форму (круглу, квадратну, півмісяцем) Ви не обрали, головне в емпанадас – це соковита начинка і хрустке тісто!
Інгредієнти: |
Для тіста
Для начинки
Для помазки
|
1.Готуємо пісочне тісто
Борошно, сіль і вершкове масло розтираємо міксером. Змішуємо воду, яйце і оцет до однорідності. Вводимо в борошно з маслом частинами яєчну суміш і замішуємо тісто. Намагаємося мінімізувати час замішування, тому що тісто буде ставати все більш жорстким. Готове тісто відправляємо на 1 годину в холодильник.
2.Готуємо начинку
У сковорідці з високими бортами розігріваємо суміш рослинного і вершкового масла. Ріжемо цибулю, часник і смажимо їх на повільному вогні до золотистого кольору. Додаємо яловичий фарш, сушену паприку і орегано, чорний мелений перець і яловичий бульйон. Даємо фаршу протушкуватися до випаровування рідини. Коли фарш під золотиться, додаємо борошно і натуральну морську сіль дрібного помелу ТМ «Salute di Mare» за смаком і тримаємо на вогні ще 5-7 хвилин. Знімаємо сковорідку з вогню і даємо фаршу охолонути.
Нарізаємо оливки та яйця кільцями і з’єднуємо з фаршем, що вистигнув.
3.Фінальний етап приготування емпанадас
Дістаємо тісто з холодильника, ділимо його на невеликі кульки і розкатуємо їх до товщини 2,5 см у вигляді кола. Кладемо чайну ложку начинки, края змочуємо водою і складаємо тісто з начинкою у вигляді півмісяця. Щільно з’єднуємо краї виделкою.
Розігріваємо духовку до 200 0С, деко вистеляємо пергаментом і викладаємо на нього готові емпанадас. Сумішшю з жовтка і молока рясно змасщуємо пиріжки. Температуру в духовці зменшуємо до 180 0С і випікаємо емпанадас 20-25 хв. до золотистого кольору.
Подавати емпанадас гарячими з соусом гуакамоле.
Бренд Salute di Mare бажає Вам приємного апетиту!