Соус Бешамель – один з найкращих базових соусів французької кухні. За право називатися історичною батьківщиною цього білого соусу боролися італійці з французами.
За однією з версій все таки італійські кухарі створили соус Бешамель для французької королеви Катерини де Медичі в XIV столітті. Вона походила з родини, яка правила Флоренцією на той час.
Інша версія свідчила про безпосередню участь французів у створенні соусу Бешамель, в особі Луї де Бешамель – гофмейстера при дворі короля Людовика XIV. Мета була красиво подати до столу в’ялену тріску, а в результаті вийшов соус під назвою “ла крем”, в подальшому названий ім’ям винахідника.
Але очевидною версією є те, що при дворі Людовика XIV разом з гофмейстером Луї де Бешамель був придворний шеф-кухар Франсуа П’єр де ла Варенн. Чудовий кулінар в своїй книзі “Французький кухар” назвав соус на честь маркіза де Бешамель, тим самим удостоївши його найвищого компліменту.
Інгредієнти: |
|
Як приготувати:
1. Візьміть каструлю з товстим дном діаметром не більше 20 см. Розтопіть в ній вершкове масло і поступово вводьте борошно постійно інтенсивно помішуючи. Клейстер з борошна і вершкового масла повинен побут кремового кольору, АЛЕ ні в якому разі коричневого. Це буде означати, що борошно з маслом підгоріли і доведеться робити нову базу під соус Бешамель.
2. Коли база готова, починайте потроху додавати вершки не перестаючи помішувати. Порада: не вливайте відразу весь об’єм вершків, так як це призведе до утворення борошняних грудочок.
3. Варимо соус Бешамель на слабкому вогні 2-3 хвилини. В кінці додаємо за смаком натуральну морську сіль мілкого помелу ТМ «Salute di Mare», мелений чорний перець і подрібнений мускатний горіх.
Соус Бешамель універсально поєднується з рибними, м’ясними, грибними стравами, супами і пастою, використовується при приготуванні лазаньї.
Але, для любителів легшого і менш жирного соусу бренд Salute di Mare пропонує рецепт соусу Бешамель Лайт, який відмінно доповнює жульєн з куркою та грибами.
Бренд Salute di Mare бажає Вам приємного апетиту!