Капусняк: українська та польська варіації
Є продукт, без якого важко уявити собі будь-яку страву. Який? Це сіль. Вона використовується в приготуванні перших (наприклад, капусняк), других страв і навіть десертів. У неї багато переваг, хоча вживати її варто обережно. Існує безліч різновидів цього продукту. Дієтологи стверджують, що морська сіль варта Вашої уваги. Все тому, що вона не піддається будь-якій обробці і містить безліч корисних мінералів. Регулярно використовуючи її в їжу можна непомітно впливати на власне самопочуття та настрій.
Морська сіль – це найкраще, що створила природа завдяки спекотному сонцю та вітру. Виробники пропонують нам морські кристали різних помелів, з харчовими добавками, спеціями, додатково збагачену йодом. Кожна по-своєму впливає на смакові якості страв. Наприклад, для перших страв, круп і макаронів використовують крупну, а щоб зробити м’ясо ніжнішим – середню або дрібного помелу.
Крупна морська сіль в кулінарії використовується при приготуванні різних перших страв, а також маринадів. Добре використовувати морську сіль крупного помелу в процесі варіння круп і макаронних виробів.
Пропонуємо вам кілька рецептів, в яких сіль ТМ Salute di Mare підкреслить смак і зробить його максимально насиченим. Цього разу ми підготували два варіанти приготування капусняка – український і польський.
Український капусняк
Для приготування справжнього українського капусняка Вам знадобиться:
- 400 г свіжої свинини (окіст або ребро) і півсклянки пшона – це основа.
- 400 г квашеної капусти;
- 2 середні морквини;
- 2 цибулин;
- 400 г картоплі;
- 50 мл рослинної олії;
- спеції: по 3 столові ложки укропу та перецю;
- томатна паста;
- натуральна морська сіль ТМ «Salute di Mare»
Ця кількість продуктів розраховано на три літри води.
Готувати капусняк дуже просто
- Спочатку миємо м’ясо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, знімаємо піну і продовжуємо варити до повної готовності.
- Поки м’ясо вариться Ви можете підготувати інші інгредієнти: дрібно нарізати цибулю, натерти моркву і нарізати кубиками картоплю. Цибулю і моркву обсмажте на олії.
- До цього часу м’ясо приготується. Вийміть його з бульйону і насипте в нього нарізану картоплю. Проваріть його 15 хвилин і засипте в каструлю пшоно.
- Ще через 10 хвилин відправте туди ж квашену капусту, моркву, цибулю, томатну пасту і варіть ще 5 хвилин.
5. В самому кінці додайте кріп, перець та сіль.
Цікаво! Додавати морську сіль найкраще в кінці приготування. На три літри води буде достатньо трьох чайних ложок.
Польський капусняк
Він трохи відрізняється від українського, тим не менш, не розчарує Вас і ваших близьких. Основні складові такі ж – м’ясо та пшоно. Ось тільки замість свинини, в цей раз використовуйте яловичину.
Будемо готувати таку ж кількість, використовуючи 3 літри води. Вам знадобиться:
- 400 г яловичини;
- 300 г квашеної капусти;
- Чотири середніх картоплини;
- Одна морквина і дві середні цибулини;
- Три столові ложки пшона
- Дві столові ложки томатної пасти або свіжі томати;
- Спеції: часник, перець, лавровий лист і морська сіль ТМ Salute di Mare.
Процес приготування дуже схожий на попередній. Спочатку варимо м’ясо, потім виймаємо його з бульйону і засипаємо картоплю.
- Коли картопля буде готова, дістаємо її і розминаємо виделкою.
- Кладемо в каструлю з бульйоном квашену капусту і пшоно. Варимо до готовності капусти близько 25 хвилин.
- Паралельно нарізаємо дрібно цибулю, натираємо моркву і пасеруємо на рослинній олії. Додаємо томатну пасту або помідори, розім’яту варену картоплю і спеції.
- Закладаємо все назад в бульйон і варимо на маленькому вогні близько 20 хвилин.
- Подаємо з дрібно нарізаним кропом.
Кілька загальних порад
Цікаво, що для приготування капусняка може використовуватися не тільки м’ясний бульйон, а й рибний. Що стосується квашеної капусти, то її можна промивати перед додаванням в бульйон або не промивати, залишивши трохи розсолу, який додасть пікантну кислинку. Іноді в блюдо додають гриби і завжди – зелень. У комбінації зі спеціями і морською сіллю всі інгредієнти створюють неповторний смак.
Смачного!