Ламінарія, морська капуста, бура водорість – так називають цю мешканку морських глибин, яку сміливо можна назвати продуктом для здоров’я! Адже її склад багатий амінокислотами, альгінатами, вітамінами, мінеральними речовинами і полінасиченими жирними кислотами. Чому ж іще корисна морська капуста, давайте розберемося разом.
Ще в давні часи багато народів використовували ламінарію для лікування різноманітних хвороб: аборигени Гебридських островів застосовували деякі види ламінарії як потогінний засіб; ірландці за допомогою неї боролися з золотухою; а індуси виліковували туберкульоз. Але найчастіше ця рослина використовувалася при захворюваннях щитовидної залози (зобу). Це не дивно, оскільки морська капуста є чи не єдиним джерелом харчового йоду, необхідного для нормального функціонування цього органу.
У стародавньому Китаї та Японії морську капусту прозвали «морським женьшенем», тому що вона допомагала швидко відновлювати сили. У ХІІІ столітті в Китаї зневагу до ламінарії могли оцінити як державний злочин, цю рослину там дуже шанували і поважали. Імператор Чжу Цзи навіть видав державний указ, що зобов’язував всіх громадян регулярно вживати ламінарію, що не менше 2 кілограмів на рік. І призвело це до того, що самопочуття китайців було відмінним до глибокої старості.
Сучасні дослідження доводять правоту древніх китайців: склад ламінарії унікальний і приносить неймовірну користь людському організму. Стерини, якими дуже багата морська капуста, перешкоджають старінню: вони борються з холестерином, перешкоджають згортанню крові, утворенню тромбів і розвитку склерозу судин. Також в ламінарії містяться біологічно активні речовини – альгінати. Вони знешкоджують токсини (включаючи солі важких металів і радіонукліди), підвищують рівень імунітету і мінімізують ризик захворювання раком. Тому морську капусту так важливо включати в свій раціон жителям великих міст.
Ламінарія містить величезну кількість природного йоду, що благотворно впливає на роботу щитовидної залози, головного мозку, а також покращує пам’ять. Завдяки тому, що йод у морській капусті знаходиться в природному стані (а не штучно доданий), він повністю сприймається нашим організмом і вбирається в тій кількості, яка організму необхідна.
Крім йоду морська капуста містить в собі неймовірну кількість вітамінів: вчені дослідили, що споживання морської капусти 1 раз на тиждень рівносильно прийому місячного курсу вітамінів в таблетках!
Вітаміни | Користь |
А, С, E | уповільнюють процеси старіння, піклуються про імунну систему |
D | допомагає організму засвоювати кальцій і фосфор |
B1, B2 | забезпечують енергією, нормалізують обмінні процеси |
B6, PP | важливі для діяльності нервової системи, відповідають за стан волосся, нігтів і шкіри |
Мікро- та макроелементи | Користь |
Na, К | підтримують кислотно-лужний і нормалізують водний баланс |
Ca | без кальцію руйнуються кістки і зуби |
Mg | дефіцит магнію загрожує безсонням, хронічною втомою, остеопорозом, мігренню, серцевою аритмією і т.д. |
I | йод відповідає за нормальну роботу щитовидної залози, нестача призводить до таких захворювань, як ендемічний зоб, кретинізм, гіпотеріоз |
Cl | хлор разом з кальцієм і натрієм допомагає регулювати водно-сольовий обмін |
Прекрасний спосіб споживати всі вищезазначені корисні речовини – це морська сіль з ламінарією – натуральна морська харчова сіль, в яку додана висушена і подрібнена морська капуста. У ній ідеально поєднується весь комплекс вітамінів, мінеральних речовин, амінокислот і біологічно-активних речовин з оптимальною кількістю йоду в рекомендованому добовому споживанні.
Споживаючи морську сіль з ламінарією, Ви не тільки нормалізуете роботу щитовидної залози, а ще й поповните свій організм всіма необхідними корисними речовинами, поліпшите здоров’я і самопочуття.