Про важливість і необхідність споживання йоду ми з вами чуємо практично щодня. Однак, які продукти дійсно допомагають уникнути йододефіциту, як їх зберігати і вживати, знають не всі. Давайте розбиратися разом.
Насправді це не так. Щитовидна залоза не подає будь-яких видимих ознак нестачі йоду (таких як біль, спазми і т.д.), а просто виділяє менше своїх гормонів у кров, що позначається на функціонуванні інших органів і систем. У дітей нестача йоду часто призводить до поганої успішності в школі, особливо з точних наук, де потрібне застосування абстрактного мислення. А погана успішність часто призводить до асоціальної поведінки.
Не зовсім правда. Помітити нестачу йоду можна вже коли ситуація зовсім критична, тобто коли організм систематично дуже довгий час не отримує цей мікроелемент у достатньому обсязі (і назва такої ситуації – ендемічний зоб). А часто нестача йоду не має яскраво вираженого прояву, окрім як зниження розумової активності дорослої людини і рівня розвитку дитини.
Насправді це не так. Немає ніякого зв’язку між швидкістю зникання «йодної сітки» і браку йоду в організмі. Дефіцит цього мікроелемента можна визначити лише за допомогою лабораторного аналізу сечі, тому що надлишок йоду в організмі виводиться через нирки з сечею (відповідно, при нестачі йоду в організмі, в сечі його не буде).
Не правда. Йодована сіль містить йод, але такий йод швидко випаровується як при зберіганні солі, так і (особливо) при приготуванні. Тому для профілактики йододефіциту необхідно споживати продукти, в яких вміст йоду набагато більше.
Прикладом слугує морська сіль з ламінарією ТМ «Salute di Mare» – вона містить подрібнену ламінарію, в якій йод знаходиться в оптимальній кількості в рекомендованому добовому споживанні. Засвоєння йоду відбувається тільки в тих кількостях, які необхідні організму людини: при дефіциті – активно засвоюється, а при надлишку – виводиться з організму (у незмінному вигляді), не надаючи побічної та токсичної дії. До того ж, в ламінарії йод знаходиться в природному стані, завдяки чому він менше руйнується при зберіганні та впливі температур.
Це не так. Органічний йод в ламінарії – це природний йод, на відміну від штучного. Йод засвоюється організмом тільки в тих кількостях, в яких він потрібен: при браку йод засвоюється активно, а при надлишку – виводиться організмом з сечею, не маючи побічних і токсичних ефектів
Це правда. При використанні йодованої солі в процесі приготування гарячих страв йод частково (до 50%) зникає. При йододефіциті це є значною втратою, тому що залишку йоду в гарячій страві буде не достатньо для організму. Тому для гарячих страв краще використовувати сіль з ламинарією. Йод в ній міститься в природній структурі, завдяки чому він практично не вивітрюється при контакті з високою температурою і вологою (тобто при приготуванні гарячих страв).
Це правда. Штучно збагачена йодом сіль – це нестабільне з’єднання, і при зберіганні йодованої солі понад 9 місяців, йод цілком здатний повністю з солі вивітритися.
Це неправда. Сіль з ламінарією взагалі не здатна ніяк вплинути на якість і смак домашніх солінь. А ось щодо йодованої солі, ситуація така: міф про те, що не можна йодовану сіль додавати в процесі засолювання риби, овочів, сала, грибів і т.д., прийшов до нас з минулого. Раніше (років 15-20 тому) в процесі збагачення солі йодом використовувався йодит калію, який як раз таки і міг вплинути на якість домашніх солінь і консервації. У сучасному процесі йодування солі використовується йодат калію, який абсолютно ніяк не впливає на домашні засолювання.