Міфи і реальність про йодовану сіль
Про важливість і необхідність споживання йоду ми з вами чуємо практично щодня. Однак, які продукти дійсно допомагають уникнути йододефіциту, як їх зберігати і вживати, знають не всі. Давайте розбиратися разом.
Йододефіцит не небезпечний для здоров’я і соціальної поведінки
Насправді це не так. Щитовидна залоза не подає будь-яких видимих ознак нестачі йоду (таких як біль, спазми і т.д.), а просто виділяє менше своїх гормонів у кров, що позначається на функціонуванні інших органів і систем. У дітей нестача йоду часто призводить до поганої успішності в школі, особливо з точних наук, де потрібне застосування абстрактного мислення. А погана успішність часто призводить до асоціальної поведінки.
Якби у людини була нестача йоду, вона би це помітила
Не зовсім правда. Помітити нестачу йоду можна вже коли ситуація зовсім критична, тобто коли організм систематично дуже довгий час не отримує цей мікроелемент у достатньому обсязі (і назва такої ситуації – ендемічний зоб). А часто нестача йоду не має яскраво вираженого прояву, окрім як зниження розумової активності дорослої людини і рівня розвитку дитини.
Намалювавши на собі «йодну сітку» можна визначити, чи потрібен йод організму
Насправді це не так. Немає ніякого зв’язку між швидкістю зникання «йодної сітки» і браку йоду в організмі. Дефіцит цього мікроелемента можна визначити лише за допомогою лабораторного аналізу сечі, тому що надлишок йоду в організмі виводиться через нирки з сечею (відповідно, при нестачі йоду в організмі, в сечі його не буде).
Морепродукти досить дорогі. Для економії коштів можна купувати йодовану сіль, в ній теж є йод
Не правда. Йодована сіль містить йод, але такий йод швидко випаровується як при зберіганні солі, так і (особливо) при приготуванні. Тому для профілактики йододефіциту необхідно споживати продукти, в яких вміст йоду набагато більше.
Прикладом слугує морська сіль з ламінарією ТМ «Salute di Mare» – вона містить подрібнену ламінарію, в якій йод знаходиться в оптимальній кількості в рекомендованому добовому споживанні. Засвоєння йоду відбувається тільки в тих кількостях, які необхідні організму людини: при дефіциті – активно засвоюється, а при надлишку – виводиться з організму (у незмінному вигляді), не надаючи побічної та токсичної дії. До того ж, в ламінарії йод знаходиться в природному стані, завдяки чому він менше руйнується при зберіганні та впливі температур.
Якщо споживати багато йодованої солі або солі з ламінарією, буде передозування
Це не так. Органічний йод в ламінарії – це природний йод, на відміну від штучного. Йод засвоюється організмом тільки в тих кількостях, в яких він потрібен: при браку йод засвоюється активно, а при надлишку – виводиться організмом з сечею, не маючи побічних і токсичних ефектів
Якщо використовувати йодовану сіль при приготуванні гарячих страв, йод вивітриться
Це правда. При використанні йодованої солі в процесі приготування гарячих страв йод частково (до 50%) зникає. При йододефіциті це є значною втратою, тому що залишку йоду в гарячій страві буде не достатньо для організму. Тому для гарячих страв краще використовувати сіль з ламинарією. Йод в ній міститься в природній структурі, завдяки чому він практично не вивітрюється при контакті з високою температурою і вологою (тобто при приготуванні гарячих страв).
Йодована сіль зберігається недовго, всього кілька місяців
Це правда. Штучно збагачена йодом сіль – це нестабільне з’єднання, і при зберіганні йодованої солі понад 9 місяців, йод цілком здатний повністю з солі вивітритися.
Сіль, збагачену йодом (будь то йодована або сіль з ламінарією), не можна використовувати при консервуванні та солінні
Це неправда. Сіль з ламінарією взагалі не здатна ніяк вплинути на якість і смак домашніх солінь. А ось щодо йодованої солі, ситуація така: міф про те, що не можна йодовану сіль додавати в процесі засолювання риби, овочів, сала, грибів і т.д., прийшов до нас з минулого. Раніше (років 15-20 тому) в процесі збагачення солі йодом використовувався йодит калію, який як раз таки і міг вплинути на якість домашніх солінь і консервації. У сучасному процесі йодування солі використовується йодат калію, який абсолютно ніяк не впливає на домашні засолювання.