Що робити якщо пересолили…
Напевно у кожного з нас бувала ситуація, коли ми що-небудь пересолили. Хтось радить додати цукор для нейтралізації пересоленого смаку, або кинути цілу цибулину, щоб вона ввібрала зайву сіль. Які ще є варіанти «порятунку» ситуації і в яких випадках яким чином діяти – про це читайте у статті.
Якщо пересолили суп
Найпростіший і найпопулярніший варіант порятунку пересоленого супу – це додати трохи цукру. Він здатний нейтралізувати невеликий надлишок солі. Але знову-таки, цукор рекомендується в тому випадку, якщо Ви зовсім небагато пересолили суп.
У разі більшої помилки є варіант додати в бульйон те, що витягне на себе зайву сіль. Це може бути:
1. Рис або крупа в порційних пакетиках – наприклад, довгозернистий рис в пакетиках для варки ТМ «Жменька». Завдяки пакетику рис з нього не висипеться і не потрапить в бульйон.
Вам всього лише потрібно кинути 1 пакетик з рисом в пересолений бульйон і проварити його 15-20 хвилин до повної готовності рису. За цей час зерна вберуть у себе зайву сіль, а сам рис можна буде подавати як гарнір.
2. Якщо немає під рукою крупи в спеціальному пакетику для варки, можна зробити по-іншому: 100-150 грамів будь-якої крупи або рису, які є в наявності вдома, укласти в марлевий мішечок і щільно зав’язати, щоб крупа не потрапила в бульйон.
Схема «порятунку» така ж, як у попередньому варіанті.
3. Також можна кинути в бульйон кілька картоплин або макарони, зварити їх до готовності і вилучити з каструлі. Вони також прекрасно заберуть на себе зайву сіль.
4. Найменш зручний варіант – це збитий яєчний білок. Його потрібно додати в суп, проварити кілька хвилин і вийняти шумівкою. Але саме з витяганням білка потрібно буде попрацювати.
Якщо пересолили картоплю чи будь-які інші овочі
Картопляне пюре можна «врятувати», додавши в нього куряче яйце. А в разі сильного пересолу, краще буде окремо відварити ще кілька картоплин без солі і змішати пересолене пюре з несолоним.
Овочеве рагу найкраще «рятувати» за допомогою помідорів: їх потрібно дрібно нарізати, спасерувати і додати до рагу. Протушкувати суміш кілька хвилин і спробувати на смак. Якщо не допомогло, тоді додати в рагу м’які сорти сиру: рикотту, моцарелу – зіграти на контрасті, вирівнявши тим самим загальний смак страви.
Зварену цілу картоплю, моркву, буряк найкраще залити водою, довести до кипіння і проварити кілька хвилин. Потім цю воду злити. Якщо не спрацювало, тоді з цих овочів краще зробити пюре і змішати його з несолоним пюре (яке відварити окремо).
Якщо пересолили гриби або простий гарнір (наприклад, рис)
Пересолені гриби можна або змішати з порцією несолоних грибів, тоді останні відмінно витягнуть зайву сіль з перших. Або скропити водою з лимоном, якщо це не зіпсує смак Вашої страви.
Також гриби можна пом’якшити соусом зі сметани або з додаванням борошна. Ще прекрасно вирівняє смак підсмажена цибуля, з якою потрібно їх перемішати. І останній варіант – подавати пересолені гриби з прісним гарніром, найкраще з картопляним пюре або відварним рисом.
А вже якщо пересолили простий гарнір, на кшталт відвареного рису, макаронів, каші і т.д., варто всього лише змішати його з таким же, тільки не солоним.
Якщо пересолили м’ясо або рибу
Пересолене м’ясо або рибу варто подавати з прісним гарніром – картопляним пюре, рисом або несолоними овочами.
Також «врятує» ситуацію сметана – або в ролі сметанного соусу (якщо не сильно пересолили), або в ній можна замаринувати досить сильно пересолені шматочки м’яса і риби, а потім нагріти в мікрохвильовці або протушкувати на сковороді. Цей молочний продукт відмінно витягує сіль.
А у випадку з пересоленим фаршем «порятунок» можна знайти в прісній відвареній картоплі, несолоних тертих кабачках і морквині. Змішати їх з фаршем і отримати відмінні ніжні котлетки або пом’якшений смак начинки для фарширування.
І останнє:
Ігристе вино або шампанське завдяки своїм бульбашкам здатні швидко очистити смакові рецептори після пересоленої їжі. Не залишиться навіть солоноватого післясмаку! Подайте їх разом з трапезою, ніхто і не помітить Вашу незначну помилку з хлоридом натрію!
З кожної ситуації завжди є вихід!