Правда і міфи про сіль
Ви напевно чули різні думки про харчову сіль: хтось стверджує, що вона є отрутою, інші вважають, що без солі людина помре. Що ж насправді таке сіль – користь чи шкода, читайте далі…
Ствердження 1. Солі потрібно вживати якомога менше
Це міф. Сіль необхідна нашому організму щодня для поповнення запасів мінеральних речовин. Різка відмова від солі може навіть призвести до інфаркту або інсульту через різку недостатність натрію в організмі.
Ніяких наукових підтверджень тому, що сіль в нормальних кількостях шкодить здоров’ю, не існує. Така інформація поширюється на рівні ідей і теорій.
Ствердження 2. Вся сіль однакова
Це міф. Харчова сіль має багато різновидів: за способом видобутку (шахтна, вакуумно-виварочна, садочна), за методом обробки (яка пройшла хімічне очищення, висвітлена, неочищена з домішками, неочищена без домішок), за розміром кристалів (екстра, дрібна, середня і крупна), по збагаченості елементами (проста сіль або йодована). Само собою, що всі види солі відрізняються один від одного, причому досить істотно.
Ствердження 3. Морська сіль корисна для здоров’я
Це правда. Морська сіль виробляється природним методом випарювання чистої морської води в спеціальних басейнах, завдяки чому не містить будь-які домішки, на відміну від кухонної солі. Також морська сіль не проходить хімічного очищення, завдяки чому зберігає у своєму складі масу корисних мінералів (до 40 мікро- та макроелементів), чим не може похвалитися будь-яка інша харчова сіль.
Морська сіль не затримує воду в організмі, повністю розчиняється в рідкому середовищі, не відкладаючись в суглобах і органах. А також вона поповнює організм необхідними мінералами, завдяки чому підтримує здоров’я людини.
Ствердження 4. Йодовану сіль не можна використовувати при приготуванні гарячих страв
Це правда. Йодована сіль збагачена йодом, який є дуже летючим елементом (легко вивітрюється). Тому при контакті з температурою йодована сіль втрачає до 50% вмісту йоду. Таким чином, для профілактики йододефіциту йодовану сіль необхідно додавати в страви безпосередньо перед вживанням.
Ствердження 5. Норма солі 4-6 грамів на добу
Це часткова правда. Норма додавання солі в їжу для кожної людини індивідуальна, зважаючи на різні захворювання і раціон харчування. Вся справа в тому, що продукти харчування вже містять у своєму складі сіль, деякі зовсім мало, інші в рази більше. І якщо в раціон харчування конкретної людини входять копченості, сири, різноманітні соління, в такому випадку необхідно зменшувати кількість доданої солі в їжу. Адже все добре в межах норми, і сіль в тому числі.
Але загальноприйнятою нормою є 4-6 грам солі на добу за умови, що людина харчується збалансовано і не має яких-небудь хронічних захворювань.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові!