Що робить сіль в організмі?
Про шкоду солі ми чули багато, навіть що кухонна сіль є «білою смертю». Але ж сіль присутня в нашому харчуванні споконвіку і ніхто ще від неї не вмирав…
І дійсно, ніяких наукових підтверджень тому, що сіль шкодить здоров’ю, не було і немає. Сіль входить до складу крові, завдяки чому остання має яскраво виражений солонуватий присмак. Отже, як мінімум для хімічного складу крові сіль потрібна.
Так давайте ж заглибимося в це питання і дізнаємося:
Який вплив солі наорганізм людини:
1. Сіль допомагає регулювати водно-сольовий баланс – тобто щоб надлишок води виводився організмом, а необхідна кількість залишалася. Таким чином, скільки б води людина не випила, в її організмі її залишиться рівно стільки, скільки потрібно органам і тканинам. Без солі вода не буде затримуватися в організмі, що може призвести до зневоднення і утруднення роботи всіх органів. До речі, запаморочення і втрати свідомості найчастіше викликані саме браком солі і, отже, води в організмі.
2. Кристали солі зберігаються в кістках як мінерал, що підтримує структуру кісток і зубів. І якщо в організм потрапляє менше солі, ніж потрібно, то брак поповнюється саме із запасів солі в кістках. Відповідно, це може привести до проблем зубів і кісток.
3. Сіль бере активну участь в обміні речовин в організмі на клітинному рівні. Сіль впливає на осмотичний тиск між клітинами і омиваючою їх кров’ю, і при нестачі солі даний тиск зміниться, що погіршить процес обміну речовин між кров’ю і клітинами.
4. Сіль важлива і в травленні, адже вона є матеріалом, з якого утворюється соляна кислота. При нестачі солі в організмі соляна кислота не матиме потрібної концентрації, що погіршує переварювання їжі. Таким чином, без солі їжа не буде перетравлюватися в ШКТ.
5. Сіль впливає і на нервову систему. Натрій і хлор нормалізують активність нервових клітин в головному мозку, завдяки чому відбувається нормальне функціонування органів і вироблення багатьох гормонів в нашому організмі. Брак солі спричинить зниження активності нервових клітин і погіршення вироблення, наприклад, інсуліну. Якщо одночасно підвищиться рівень реніну в крові, це може закінчитися інфарктом. У медицині відомі випадки, коли різка відмова від солі неодноразово ставала причиною інфарктів.
Підсумовуючи все вищесказане можна зробити однозначний висновок: сіль дійсно необхідна організму людини для підтримки здоров’я.
Але ж як тоді деякі лікарі могли назвати її «білою смертю»? По-перше, сіль, рівно як будь-який інший інгредієнт нашого раціону харчування, повинна споживатися нами в нормальній кількості – не менше, але й не більше. Норма споживання солі на добу становить 5-6 грамів для дорослої людини. Це та кількість, яка необхідна нашому організму для всіх тих процесів, які були описані вище. Зловживання сіллю, також як і її нестача, не призведе ні до чого хорошого.
І друга відповідь на це питання криється в якості самої солі. Ви ж напевно чули, що солі існує багато видів. І вони досить істотно відрізняються один від одного. Науково доведено, що натуральна морська сіль, вироблена садочним способом, є самим безпечним і корисним видом солі.
У складі морської солі відсутні різноманітні домішки, як природного походження (глина, гіпс, пісок, крейда тощо), так і хімічного (різноманітні освітлювачі, речовини для попередження злипання в грудочки і т.д.). І в той же час садочний спосіб видобутку морської солі сприяє збереженню до 40 мінеральних речовин моря (K, Ca, Mg, Mn, Cu, Fe, Zn і т.д.). І в цьому криється користь морської солі для організму.
Прикладом такої солі є натуральна морська сіль ТМ «Морячка» – створена самою природою, морська сіль принесе тільки користь Вам і Вашому здоров’ю!