Багато хто помиляється думаючи, що самостійно засолити червону рибу дуже складно. Насправді цей процес не вимагає великих витрат ні за часом, ні по праці. ТМ «Salute di Mare» відкриває Вам кілька секретів легкого засолювання червоної риби в домашніх умовах.
Для того, щоб у Вас вийшов неймовірно смачний результат Ваших старань, необхідно всього лише серйозно поставитися до чотирьох обов’язкових кроків засолювання червоної риби:
Вирушаючи в магазин або на ринок за рибою для засолювання, потрібно врахувати кілька дуже важливих моментів: по-перше, риба обов’язково повинна бути свіжою, адже тільки в такому випадку вона буде смачною. По-друге, риб’яча тушка повинна бути цілою, тобто з головою, хвостом, плавниками і лускою. По-третє, сорт риби: для засолювання найкраще використовувати горбушу, кету, форель або сьомгу. І по-четверте, риба повинна бути або охолоджена, або свіжоморожена. Звичайно, охолоджена риба – це ідеальні умови, яких немає в містах, що знаходяться далеко від моря.
Порада! Придбавши свіжоморожену рибу в магазині, необхідно відразу ж при поверненні додому зайнятися її засолкою, але ні в якому разі не піддавати рибу повторному заморожуванню. Вся справа в тому, що поки ви повертаєтеся додому з магазину, риба починає розморожуватись, і повторна заморозка призведе до втрати соковитості і ароматності риб’ячого м’яса.
По приході додому, рибку залишаємо розморожуватись. Але ні в якому разі не прискорюємо цей процес за допомогою, наприклад, мікрохвильовки, адже так ми ризикуємо втратити соковитість риби. За час розморожування риби готуємо все необхідне для її засолювання:
Ємність для засолювання. В якості неї підійде будь-який пластиковий або емальований глибокий посуд: велика миска, контейнер і т.д. Але металевий посуд краще не використовувати в даному випадку, щоб риба не придбала металевий присмак.
Обробний ніж – підійде будь-який гострий ніж середнього або великого розміру.
Кулінарні ножиці нам знадобляться для відрізання плавців.
Суміш для засолювання. Найголовніший інгредієнт – це звичайно ж сіль. Наші далекі предки засолювали рибу в морській воді. А в Скандинавських країнах деякі сорти риби до цих пір і вимочують, і навіть проварюють у тій воді, в якій вона жила. Для сучасних українських господинь зовсім необов’язково їхати на море і запасатися солоною водою для приготування воістину смачної риби, можна просто використовувати для засолювання натуральну морську сіль ТМ «Salute di Mare». Великі кристали морської солі містять в собі не тільки всю користь моря (до 40 мінералів), а і заточене всередині повітря, що надає рибі більш вишуканий, по-справжньому морський аромат. Сіль краще вибирати крупного або середнього помелу, т.як вона краще вбирає в себе надлишок вологи і дає можливість рибці маринуватися «у власному соку».
Також для приготування суміші для засолювання потрібно взяти цукор з розрахунку 3 частини солі на 1 частину цукру. І тут же враховується той факт, що на 1 кг риби необхідно 3 столові ложки суміші.
Ще можна додати в суміш лавровий листочок (4 шт. на 1 рибку), запашний перець горошком (5-6 горошин на кожну рибку), а також можна використовувати вже готові суміші для засолювання риби, але в помірній кількості.
І останнє, що нам буде потрібно підготувати перед засолкою – це гніт. Для нього підійде звичайна 2х або 3х літрова банка, наповнена водою. Тепер ми підготували все необхідне і можемо приступати до наступного етапу.
Рибу викладаємо на дошку для оброблення. Очищаємо всю тушку від луски, відрізаємо голову і хвіст ножем. Потім за допомогою ножиць відрізаємо всі плавники. Розрізаємо черевце рибки вздовж і виймаємо всі нутрощі.
Крім нутрощів Ви можете знайти в рибці молоки або ікру. Викидати їх вже точно не варто. Молоки можна очистити від залишків потрухів і засолювати разом з рибою. А ікру краще обробити окропом для дезінфекції, а потім на 10 хвилин засолити в розсолі з 2 столових ложок солі на півлітра теплої води.
Після вилучення нутрощів рибки, робимо надрізи ліворуч і праворуч від хребта, таким чином відокремлюючи його від інших кісток. Всі кістки з рибки видаляємо руками. Як тільки зробили все це, можна приступати до засолювання.
Розкладаємо на столі риб’ячу тушку з шкірою. Розкриваємо її і рівномірно посипаємо сумішшю для засолювання. Нагадаємо, що на 1 рибку потрібно використовувати 3 ст.л. суміші. Горошини перцю і лавровий лист краще закладати після укладання риби в ємність для засолювання.
Уклавши всю рибу в підготовлену ємність, заклавши в неї горошини і лавровий лист, накриваємо її гнітом і залишаємо в теплому місці на кілька годин. Потім відправляємо рибу в холодильник.
Через добу засолену рибку вже можна подавати до столу!
Смачного!