Навіть діти знають, що йодована сіль необхідна для профілактики йододефіциту. Але ось як визначити недостатність йоду в організмі і як правильно її компенсувати, розповість Вам ТМ «Морячка»
У наші дні ми дуже часто чуємо про йододефіцит і про те, що необхідно вживати йодовану сіль. Однак серед інформації, що розкриває цю тему, можна знайти дуже спірні твердження. А деякі важливі моменти взагалі не висвітлюються належним чином.
У нормі в організмі людини знаходиться 20-50 мг йоду переважно в щитовидній залозі. Він регулює роботу даного органу. У разі нестачі йоду в організмі людини, погіршується робота щитовидної залози. Але явні симптоми, такі як біль або неприємні відчуття в області щитовидки, не спостерігаються.
У самому критичному випадку, при постійній тривалій нестачі йоду в організмі, щитовидна залоза сильно збільшується в об’ємі. У такому випадку людина дійсно помічає зміни у своєму організмі і відправляється до лікаря, який ставить діагноз «ендемічний зоб». Але підкреслимо ще раз: такі випадки зустрічаються досить рідко.
Найчастіше йододефіцит не має відкритих проявів і позначається тільки у вигляді погіршення пам’яті, зниження розумової активності дорослої людини і уповільнення розвитку у дитини.
Визначити кількість йоду в організмі людини, і, відповідно, його недолік (якщо він є) можна тільки в поліклініці за допомогою лабораторних аналізів. Іншими словами, жоден лікар не зможе на нього вказати, грунтуючись тільки на скаргах пацієнта.
Методами боротьби з нестачею йоду (рівно як і заходами профілактики) виступає поповнення організму необхідним мікроелементом. Іншими словами, необхідно споживати йодовмісні продукти: морську капусту, морепродукти, йодовану сіль і т.д.
Передозування йодом бути ніяк не може, тому що цей елемент засвоюється нашим організмом точно в тій кількості, в якій він необхідний. Іншими словами, людський організм засвоює з їжі стільки йоду, скільки йому потрібно. Не більше й не менше. Таким чином, регулярне вживання продуктів, багатих йодом, не приведе ні до якого передозування.
Для початку варто відмітити, що існує норма споживання харчової солі в день, яка складає в середньому від 4 до 6 г. Само собою, що з метою поповнення організму йодом не варто збільшувати рекомендовану кількість.
Більше значення має те, скільки йоду в організм може надійти з йодованої солі. Адже йод вельми нестабільний елемент і легко випаровується. З цієї причини, вживаючи йодовану сіль, Ви можете отримати різну кількість йоду.
Для збереження максимальної кількості йоду в йодованій солі необхідно строго слідувати правилам її зберігання (у закритому контейнері без доступу повітря, світла, тепла і вологи) і правилам її вживання (солити страву вже в тарілці безпосередньо перед вживанням, ні в якому разі не під час приготування і термічної обробки). Це дозволить зберегти весь йод в харчовій солі і передати його Вашому організму.
І останнє: не варто забувати про якість самої йодованої солі. Адже цілком зрозуміло, до чого може привести вживання неякісних продуктів. І сіль – не виняток.
Вибираючи користь для власного здоров’я, пам’ятайте, що сіль буває різна і найкориснішою заслужено є саме морська сіль. У ній зберігається до 40 різноманітних мікро- і макроелементів, які наповнять Ваш організм всією користю моря! ТМ «Морячка» представляє натуральну морську харчову сіль найвищої якості, збогачену йодом – для підтримки і зміцнення Вашого здоров’я!